Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce.

Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna

życzeniaZdrowych, pogodnych, rodzinnych, pełnych najwspanialszych chwil spędzonych w gronie najbliższych Świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym 2017 roku życzy serwis informacyjny Ryn.pl

Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Budowa świetlicy, stołówki, przedszkolaW związku ze zmianami podyktowanymi przez MEN (Ministerstwo Edukacji Narodowej) sześciolatki w najbliższym czasie będą musiały uczęszczać do szkoły. Co prawda taka możliwość istnieje już dziś, a w najbliższym czasie będzie to obowiązkiem.
Budowa świetlicy, stołówki, przedszkolaNasze miasto szykuje się na taką ewentualność i przy Szkole Podstawowej i Gimnazjum powstaje budynek, w którym będzie przedszkole, świetlica, stołówka. Budowa miała rozpocząć się już jakiś czas temu, była odwlekana. Prace ruszyły dopiero w tym roku. Praca na budowie wre, przybrały tempa i jak z zamieszczonych obok zdjęć widać już nawet belki nośne konstrukcji dachu.
Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Czarne łąbędzie na jeziorze RyńskimCzarne łąbędzie na jeziorze RyńskimW dniu 9. kwietnia 2009 roku zostały wpuszczone na jezioro Ryńskie dwa czarne łabędzie (samiec i samica). Ostatni raz widziane były 12. kwietnia br., od tego dnia nie można ich zlokalizować. Jeśli ktokolwiek wie, co się z nimi dzieje, to prosimy o wpis w komentarzach lub o pocztę elektroniczną do naszego serwisu: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Dziękujemy!

Ocena użytkowników: 1 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Orlik w Dygowie.Wreszcie ruszyła na terenie nasze gminy budowa "Orlika". Obiekt będzie umiejscowiony przy boisku sportowym. Aby zapoznać się z ideą "Orlika" proszę poczytać więcej. Sam program rządowo-samorządowy, mający na celu wybudowanie boisk w każdej gminie jest dość interesujący, tym bardziej, że w projekcie są zawarte:
  • boiska piłkarskie o wymiarach 30m×62m ze sztuczną nawierzchnią (sztuczna trawa),
  • boisko wielofunkcyjne o wymiarach 20m×30m ze sztuczną nawierzchnią (tartan - piłka ręczna, koszykówka, siatkówka),
  • zaplecze stanowi budynek sanitarno-szatniowy o powierzchni ok. 60m ˛
Budowa Orlików jest popierana przez Premiera Rządu Rzeczypospolitej Polskiej Donalda Tuska od dnia 23. listopada 2007 roku. Od tej daty powstało bardzo wiele obiektów.
Na dzień dzisiejszy wśród najbliższych gmin (sąsiadów) "Orliki" są w:
  • Węgorzewo
  • Pozezdrze
  • Bystry,
  • Giżycko,
  • Wilkasy,
  • Wydminy,
  • Orzysz,
  • Mikołajki,
  • Mrągowo,
  • Reszel,
  • Karolewo,
  • Kętrzyn,
  • Korsze,
  • Barciany,
  • Srokowo.
A u nas prace idą i wygląda na to, iż w tym roku też wreszcie będziemy mieli "sztuczne boisko". Poniżej zdjęcia z prac nad obiektem.

budowa Orlikabudowa Orlikabudowa Orlika

budowa Orlikabudowa Orlikabudowa Orlika

Ocena użytkowników: 2 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
Czarne łabędzie na jeziorze RyńskimNa jeziorze Ryńskim pojawiły się 24 października cztery czarne łabędzie (dwa zaobrączkowane z dwójką potomstwa). Jest to ptak dość rzadki w Europie, towarzyski i niezwykle atrakcyjny w wyglądzie. Specjalnie dla naszych czytelników zdobyliśmy kilka zdjęć, które prezentujemy.
Łabędź czarny jest jedynym łabędziem o czarnym upierzeniu, tylko lotki jego skrzydeł są białe. Ptak ten występuje na moczarach i wodach śródlądowych Australii, na Nowej Gwinei, Tasmanii i Nowej Zelandii.
Osobniki tego gatunku zostały sprowadzone do Europy z Australii w 1791 roku przez Anglików. Początkowo trafiły do ogrodów zoologicznych i prywatnych parków, skąd czasami uciekały. Rozwijającą się w zachodniej Europie dziką populację tych łabędzi zapoczątkowały na początku XX w. ptaki zbiegłe z niewoli w Anglii. Obecnie dzikie łabędzie czarne zamieszkują Polskę, Niemcy, Austrię, Słowenię, Ukrainę, a najliczniejsza grupa bytuje w Holandii - w połowie lat 90. ubiegłego wieku oszacowano ją na ponad 200 osobników.
Łabędź czarny ma długą szyję i jaskrawoczerwony dziób oraz białe lotki, wyraźnie widoczne podczas lotu. Dorosłe młode ptaki są ciemnobrązowe. Najczęściej wydaje trąbiący głos. Tak jak inne blaszkodziobe, łabędzie czarne gubią w czasie pierzenia wszystkie lotki jednocześnie i nie mogą przez około 4-5 tygodni latać
Łabędź czarny jest mniejszy od łabędzia niemego. Długość ciała: 110 - 140 cm (mniej więcej połowa przypada na głowę i szyję), rozpiętość skrzydeł: 160 - 200 cm, masa ciała: samce do 6 kg, samice do 5 kg.

labedz_czarny_02Czarne łabędzie na jeziorze RyńskimCzarne łabędzie na jeziorze Ryńskim

Czarne łabędzie na jeziorze Ryńskim